11
17
Drugie życie herbacianych liści
Autor: racho | Z segregatora: W kuchni
Wcale nie mam zamiaru nikogo namawiać do picia “drugiego parzenie”. Nie jest to również sposób na dodatkowe życie w grze komputerowej z herbatą w roli głównej. Jest to znakomity domowy sposób na usuwanie nieprzyjemnych zapachów z lodówki. Czasem się zdarzy że wnętrze lodówki nabierze intensywnego zapachu od jakiegoś produktu i to niekoniecznie na skutek jego zepsucia. Przykładem niech będzie wędzona ryba. Taki właśnie halibut spędził kilka dni w naszej lodówce i pozostawił niezatarty ślad swej obecności. Każde otwarcie lodówki powodowało mimowolne skrzywienie nosa. Po kolejnym przypomniałem sobie, że wysuszone po zaparzeniu herbaciane liście mają bardzo silne właściwości pochłaniania zapachów. Z liśćmi nie było problemu - zaparzamy regularnie herbatę w czajniczku z około dwóch łyżek “wiórków”. Po podsuszeniu (listki były nadal trochę wilgotne) włożyłem je w małej misce do lodówki. Już po kilku godzinach poziom “halibuta” w lodówce znacząco się zmniejszył, natomiast listki wąchane z bliska nabrały wyraźnego “halibuciego” zapachu. Operację powtarzałem przez trzy dni (za każdym razem z nową porcją herbacianych listków), do zupełnego usunięcia zapachu.
※ Praktyczne sposoby na zawsze aktualne i niezwykle proste w wykonaniu przepisy kulinarne, które zrobią niesamowite wrażenie na Twoich gościach
Komentarze
Co o tym sądzisz? Napisz.